נמאס לכם לשמוע ש'הגיל עושה את שלו'? אם אתם רוצים למנוע את ההתדרדרות התפקודית האופיינית לגיל השלישי כדאי שתשימו לב לכמה פעולות פשוטות שיכולות לשמור עליכם בריאים ומתפקדים.
כשמדברים על ירידה תפקודית מתכוונים בדרך כלל לתופעה המתחילה בגיל השלישי שבה נפגעות יכולות שונות בגוף ובנפש. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהתדרדרות במצב הראיה או השמיעה, בקשיי זיכרון או ירידה בתפקודים קוגניטיביים אחרים, בקושי בשמירה על שיווי המשקל או בחולשה בעצמות עד כדי אוסטאופורוזיס. ככל שהגיל עולה, כך ישנם יותר ויותר מבוגרים שהירידה התפקודית הביאה אותם למוגבלות כזו או אחרת שמונעת מהם לבצע פעולות יום-יומיות כמו להתרחץ או להתלבש ולעיתים גם מקשה על יכולת הניידות שלהם. אך פעמים רבות, ירידה בהתדרדרות התפקודית איננה גזרת גורל ואפשר למנוע אותה דרך שמירה על אורח חיים בריא יותר. אם תאמצו את הפעולות הבאות תוכלו בקלות רבה להביא לשיפור באיכות חייכם ולשמור על בריאותכם לשנים רבות לצד החברים והמשפחה.
לכו 900 צעדים ביום – אין ספק כי שמירה על פעילות גופנית היא חוק מספר אחד במניעת התדרדרות תפקודית בגיל המבוגר, אך נראה שהיא חשובה עוד יותר בקרב קשישים הנמצאים באשפוז. מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה מצא כי כשליש מהקשישים שמתאשפזים במוסדות רפואיים סובלים מפגיעה בתפקוד בעת שחרורם, וכמחציתם מדווחים על פגיעה בתפקוד היום-יומי עד חודש לאחר השחרור. המחקר הצביע על כך שאחת מהסיבות העיקריות להתדרדרות התפקודית היא חוסר בניידות. תוצאות אלו הובילו למחקר חדש שבחן כיצד אפשר למנוע את ההתדרדרות התפקודית ומצא כי כדי לשפר בצורה הטובה ביותר את הסיכוי שלא לסבול מהתדרדרות במצב התפקודי יש להקפיד על הליכה של 900 צעדים ביום לפחות. אז קדימה צעד!
הכניסו עוד פירות וירקות הביתה – בגיל המבוגר קיימת חשיבות רבה לדיאטה מאוזנת והקפדה על מזונות עשירים בוויטמין B12, סידן וויטמין D במניעת התדרדרות תפקודית. לאחרונה נראה כי יותר ויותר מחקרים שמים דגש דווקא על חשיבות צריכת ירקות ופירות בגיל השלישי. מחקרים הראו כי צריכה מוגברת של ירקות ופירות קשורה במניעת התדרדרות קוגניטיבית, ואילו מחקר שנעשה ב-2017 וביצע מטה-אנליזה לתשעה מחקרים שכללו למעלה מ-30 אלף משתתפים, מצא כי צריכה מוגברת של פירות וירקות קשורה לירידה משמעותית בסיכון למחלות קוגניטיבית ולדמנציה.
שתו הרבה מים – עשו לעצמכם טובה ואמצו ללבכם הרגלי שתיית מים לאורך כל היום. עם הגיל תחושת הצמא שלנו נפגעת, אבל הגוף שלנו עדיין זקוק לנוזלים. אם תרבו בשתיית נוזלים תוכלו לסייע בשמירה על לחץ דם תקין, על תפקוד הכליות ולמנוע סכנת התייבשות. ההמלצה המקובלת היא 8 כוסות נוזלים ביום, ובימי הקיץ החמים אפשר גם לשתות יותר. אכלתם מרק? זה גם נחשב, לעומת זאת עדיף למעט בשתיית ממשקאות מותקים, משקאות המכילים קפאין ואלכוהול.
הסירו כעס מלבכם – היום כבר כולם מכירים בקשר שבין הגוף והנפש, אך לאחרונה נמצא כי יש רגש אחד שמשפיע באופן ניכר על בריאותם של אנשים מבוגרים והוא הכעס. המשתתפים במחקר, בין הגילאים 59 ל-93, נדרשו לדווח שלוש פעמים בשבוע על רגשותיהם, ובמקביל דווחו על מצבם הבריאותי ונלקחו מהם דגימות דם לאיתור סימני דלקת. המחקר מצא כי כעס קשור להשפעות שליליות על הגוף ועלול להוביל להתפתחות מחלות דלקתיות כרוניות. אז איך משחררים את הכעס? האגודה הפסיכולוגית האמריקאית ממליצה על תרגילי הרפיה כמו תרגול נשימה ויוגה, דיבור רציונלי ומדוד, שיפור מיומנות התקשורת ושמירה על סביבה נטולת מתח ככל האפשר. ובכל מקרה תמיד כדאי לכם לנסות ללב קצת יותר חמלה והבנה כלפי הסביבה.
שפרו דיור: עברו לדיור מוגן – בדיור המוגן תוכלו למצוא מצד אחד איכות חיים טובה בדירות מרווחות ושפע של פעילויות פנאי כמו חוגים, חדרי כושר, הרצאות, מופעים וטיולים, באווירה משפחתית אוהבת ולצד החברים, ומצד שני יעמדו לשירותכם צוות מקצועי ומנוסה שעוקב אחר מצבכם ודואג לבריאותכם בכל שעות היממה. אין ספק כי מגורים בדיור מוגן הם דרך טובה לשמירה על בריאות גופנית ונפשית איתנה.